Haber

11 vilayette kalıcı konutların temeli atıldı! Erdoğan’dan kıymetli açıklamalar


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta Pazarcık Zelzelesi Sonrası 17902 Afet ve Köy Konutu Birinci Temel Atma Töreni’nde kıymetli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Kahramanmaraş’ın sevgili edeleri. Hanım kardeşlerim, beyefendi kardeşlerim sizleri selamlıyorum. Başı rahmet, ortası beceri sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazan’ı tebrik ediyorum.

Depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlara Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sellerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

Rabbim bu mübarek günlerde tutacağımız oruçları kabul eylesin. İnşallah Ramazan’a ulaştığımız üzere Kadir Gecesi ve Bayrama daima birlikte erişiriz.

6 Şubat sarsıntılarında en ağır can ve mal kaybı yaşayan vilayetlerimiz ortasında bulunuyoruz. 2 büyük zelzelenin yanında 20 bin artçı sarsıntılar bile felaketin büyüklüğünü göstermeye kafidir.

“Yılmadık, çökmedik, teslim olmadık”

Kimi vakit tıpkı 56 Şubat sarsıntıları üzere tabi felaketlerle sarsıldık, kimi vakit haçlı seferlerinden Moğol akınlarına, terör örgütlerinin ihanetlerine kadar direkt varlığımızı maksat alan hücumlara uğradık. Yılmadık, çökmedik, teslim olmadık. Tüm terör örgütlerinin başını ezerek sürdürdük. Sonlara dayanan tacizlere harekatlarla yanıt verdik.Burada işaret ettiği üzere inanç ve iradeyle koşulların zorluğuna aldırmadan vatanımıza sahip çıktık. Zelzele yıkıntılarının altında kaybettiğimiz canlar için döktüğümüz göz yaşlarını geleceğe sahip çıkmanın ahdine dönüştürüyoruz.

Yıkılan her binamızı tekrar yaparak kentlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye Yüzyılı’na yürüyoruz. Zelzele felaketi karşısında da birebirini yapacağız. Onlara layık olmak için daima birlikte daha çok çalışacak, daha güzel gayret edecek, daha büyük maksatlara ulaşacağız. 14 Mayıs’a da bu türlü hazırlanacağız.

“Felaketler Türkiye Yüzyılı’nı gerçekleştirme kararlılığını asla elimizden alamayacaktır”

Dünyanın krizden krize sürüklendiği periyotta fakat bu biçimde ayakta kalabilir, hak ettiğimiz aydınlık geleceğe ulaşabiliriz. Sarsıntı canımızı yakmış olabilir bu felaket uğraş azmimizi başarma irademizi Türkiye Yüzyılı’nı gerçekleştirme kararlılığını asla elimizden alamayacaktır. Siz birilerinin buralara gelip umutlarını söndürmeye çalışmasına, nifak tohumları ekmesine bilhassa katiyen aldırmayın. Bu devlet zelzele felaketinin yaralarını sarmaya da büyük güçlü Türkiye gayesini gerçekleştirmeye muktedirdir.

Bizim farkımız devlet ve millet el ele vermek

Depremin 45’inci gününde arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, hasar tespitte sona gelmiş, enkaz kaldırmada kıymetli aralık kat etmiş, kalıcı konutların inşasına başlamış durumdayız. Dünyada Türkiye’den öbür böylesine büyük alanda bir felaket karşısında bu kadar kısa müddette toparlanıp inşa kademesine gelecek öbür ülke yoktur. Bizim farkımız devlet ve millet el ele vererek her türlü zorluğun üstesinden gelme kabiliyetine sahip olmamızdır.

“2,5 milyon beşere hizmet veriyoruz”

Van, Bingöl, Kütahya, Antalya, İzmir’de biz bunu yapmadık mı? Daha ne diyeyim. Nerede zelzele, yangın varsa hepsinde de Kastamonu’ya varıncaya kadar afetlerin üstesinden biz geldik. Zelzele bölgesinin her yeri üzere Maraş’ta da enkaz kaldırma, süreksiz barınma merkezleri ve kalıcı konutların inşasını eş vakitli olarak yürütüyoruz. 525 bin çadır, 32 bin konteyner buldu. Mayıs ayına kadar inşallah 100 bin konteynere ulaşmış olacağız. 2,5 milyon insanımıza hizmet veriyoruz.

“Her türlü adımı atıyoruz”

Esnaf ve sanatkarlarımız için binlerce dükkandan oluşan konteyner çarşılar tertip ediyoruz. Afşin’e yeni OSB kuruyoruz. Birebir formda çiftçi ve üreticilerin ziyanları için mazot, gübre, yem ve su eserleri takviyesi için her türlü adımı atıyoruz. Zelzelenin merkezi Kahramanmaraş’ta yıkık, acil yıkılacak bina sayımız 56 binin üzerindedir. Felaketten sonraki ikinci haftada kalıcı konutların inşası için adımları atmaya başladık.

İhaleleri yapıp kontratları imzaladık

1 yıl içinde 319 bin konut ve köy konutu, toplamda 650 bin konutu yapacağız. Yer etüdü başta olmak üzere çabucak ihaleleri yapıp mukaveleleri imzaladık, inşaat basamağına geçtik. Bugüne kadar 40 bin 104 konutun ve 6232 köy konutunun inşasına ait ihale yaptık. Kahramanmaraş’ta 77 bin 57 afet konutu, 30 bin 310 köy konutu inşa etmek için kolları sıvadık. Bu sayılar hala süren tespit çalışmalarının sonuçlarına nazaran artabilecektir.

“Zemin+4’ü geçmeyecek”

Kahramanmaraş’ta 7353 konut ile 620 köy konutunun bugün temelini atıyoruz. Öbür vilayetlerle birlikte 18 bini buluyor. Zemin+3 ya da 4 katı geçmeyecek formda gereksinimleri karşılayacak biçimde yapıyoruz. TOKİ, Emlak Konut’la 20 yılda 1 milyon 180 bin konutu ve 3,3 milyon kentsel dönüşüm projesini yapmışsak, sarsıntı, sel ve yangın afetlerinde ortaya çıkan hasarı nasıl kısa müddette telafi ettiysek bu zelzelenin yaralarını da kısa müddette saracağız.

“Konutları teslim etmenin uğraşı içinde olacağız”

Şehrimize 20 yılda yaptığımız 81 milyar liralık yatırımla eğitimden ulaşıma her alanda kazandırdığımız eser ve hizmetler bunun ispatıdır. Depremzedeleri yeni yuvalarına kavuşturacağız. İnşallah bir yıl içinde biz bu kalıcı konutları bitirerek hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 1-2-3 ay erteleme olabilir lakin şunu bilin ki temelini attığımız bu yapıtlarla ağır bir halde inşallah hak sahiplerine konutları teslim etmenin çabası içinde olacağız.”

Haber

Cer Loft’un 2. etabında 27 özel loft daire bulunuyor


Şirketten yapılan açıklamaya nazaran, Ege Yapı, Emlak Konut GYO garantisiyle Tarihi Yarımada’da geliştirdiği Cer İstanbul’un 2. etabını satışa açtı.

Olası Marmara sarsıntısının de tesiri ile yatay mimariye ve sağlam projelere artan ilgiye yanıt vermek ismine satışa sunulan Cer Loft’un 2. etabında 27 özel loft daire bulunuyor.

24 ay sıfır faiz, ön satış avantajı ile satışa sunulan proje, Tarihi Yarımada’da, Yedikule kıyı sınırında, Adalar ve Yedikule Hisarı görünümü ile geliştirildi. Proje, lokasyonu, az katlı mimarisi ve özel tasarım peyzaj alanları ile dikkati çekiyor.

Proje içerisindeki 5 adet 150 yıllık tescilli yapılar restore edilirken, yeni inşa edilen 5 adet yapı ise özgün mimariyi kent kültürü ile buluşturuyor.

Yanı başında 74 dönüm yeşil alan, 10 dönüm meydan, 7,5 kilometrelik bisiklet yolu, 6,5 kilometrelik yaya yolu ve 6 dönüm kapalı toplumsal ve kültürel alan bulunan proje, A sınıfı güç kimlik dokümanına sahip bulunuyor. SPA, sauna, gün ışığı alan kapalı havuz, masaj odaları üzere wellbeing alanları da yer alan projede loftların tavan yüksekliği ise 8 metreden 12 metreye kadar değişiyor.

Projenin zelzele tahlil ve simülasyonları tatbik edildi

300 kişiyi aşkın mimar, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, makine mühendisi, jeoloji mühendisi, yerbilimci takımı ve Türkiye’nin en düzgün üniversitelerinde vazife alan danışman öğretim üyeleri ile bugüne kadar 2 milyon metrekareye yakın inşaatı geliştiren Ege Yapı, tüm projelerinde en ileri inşaat teknolojilerini kullanmaya devam ediyor.

Bu manada dalda öncü de olan şirket, Cer İstanbul’u da zelzeleye sağlam olarak geliştirdi. Ulusal Sarsıntı Yönetmelikleri’ne nazaran tasarlanan projenin zelzele tahlil ve simülasyonları tatbik edildi.

Taşıyıcı yapı elemanları ve donatı ölçüleri çıkan sonuçlar doğrultusunda planlandı. Tüm binalar radye temel üzerine inşa edildi. Bloklar, otopark katlarında birleştirildi. Bu sayede tekil blokların yüklerinin, bütüncül planla tüm parsel alanına aktarılması sağlandı.

C30 sınıfı beton, S420 demir kullanılan projenin taban üzerindeki taşıyıcı sistemi büsbütün çelik konstrüksiyon olarak imal edildi. Tüm merdivenler ve asansör kuyuları perde beton duvarlarla çevrelendi.

Cer İstanbul, Avrasya Tüneli girişine 2 kilometre, D100 Karayolu’na 4 kilometre, Yenikapı Metro İstasyonu’na 3,5 kilometre ve Yenikapı Feribot İskelesi’ne de 3,4 kilometre arada yer alıyor.

2 bin metrekarelik açık hava müzesini de bünyesinde barındıran proje, sanat tarihi ve arkeoloji danışmanları ile birlikte aslına uygun restore edildi.

Dubai Cityscape Awards’ta “Az Katlı Konut Projesi” kategorisinde birinciliğe layık görülen ve bu alanda Türkiye’den ödül kazanan tek proje olan Cer İstanbul, tıpkı vakitte Forbes tarafından “Bölgesinin Getiri Potansiyeli En Yüksek Konut Projesi” seçilmişti.

Haber

Kiraya tavan uygulaması getirilebilir mi? Temmuzda yüzde 25 tavan müddeti doluyor, sonra ne olacak?


Büyükşehirlerde konutların kiraları artık çok merkezi olmayan noktalarda bile fiyatıyla geçinen çalışanlar için zorlayıcı hale geldi. Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar konut fiyatlarını tekrar artırırken, hükümet geçen yıl Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira kontratlarına yüzde 25 hududu koymuştu. Bu sona uymayan konut sahibi sayısı da bir epey fazla.

Örneğin dün, Adana’da kiralara fahiş fiyat artışı yaptığı öne sürülen kişi gözaltına alındı. Aylık kirası 833 TL olan kirayı 5 bin liraya çıkardığı sav edilen kişi adliyeye sevk edildi. Daha sonra hür bırakıldı.

Haber Global’den Hüseyin Karataş’ın haberine nazaran Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Türkiye’ye ‘kiralık konut üreticisi’ kavramını getirmek istediklerini söylüyor. Bakan Nebati, geçen haftalarda yaptığı bir açıklamada, “Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacaktır.

Kiralama meblağları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacaktır. Böylelikle, bilhassa salgın sonrasından bu yana makul düzeylerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonunu dizginleyeceğiz” sözlerini kullandı. Bu açıklamaya nazaran birtakım bireyler yalnızca kiralanması gayesi ile konut üretecek.

1) Mevcut kanunda kiracı mı konut sahibi mi korunuyor?

Türk Borçlar Kanunu 2011 yılında büsbütün yenilendi. Bu kanun kiracıyı zayıf taraf görme ön kabulü ile güçlü konut sahibi karşısında kiracının haklarını muhafazayı amaçladı.

Yeni Kanun, düzenlendiği periyodun ekonomik yapısını göz önüne alarak ve istikrar iktisadına nazaran, kira kontratlarına 5 yıl boyunca yalnızca ekonomik değişimleri dikkate alarak bir evvelki yıl kirasına TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçmemek üzere artış yapılabileceğini karara bağladı. Yani civarda bir AVM ya da metro açılsa da havaalanı taşınsa da hafriyat ve inşaat ya da gibisi sebeplerle kira rayiçleri artı/eksi çok değişse de lakin 5 yılda bir tekrar değerleme yapılabilecek orta periyotta yalnızca enflasyon kadar artış yapılabilecekti. Ve bu kural emredici yani kesin halde ihdas edildi. Böylelikle mahkemelerin iş yükünün artmaması da amaçlandı.

800 TL kirayı 5 bin TL’ye yükselten mesken sahibi hür kaldı800 TL kirayı 5 bin TL’ye yükselten mesken sahibi hür kaldı

Oysa evvelki Yasa periyodunda kontrat müddetinin 1. yılından sonraki ekonomik bilgilere nazaran artış yapma hudut ve kuralı varken ondan sonraki yıldan itibaren kira tespit davası açılabiliyordu. Konut piyasasının son 3-4 yıldaki süratli değişimiyle fahiş fiyatlara ulaşması üzerine 5 yılda bir tekrar değerleme yapmak değişim suratını yakalayamadı ve konut sahipleri kiracıyı 5 yıldan evvel çıkarıp rayiçten kiraya vermek için hukukun hudutlarını zorlamaya başladı ve bazen de hukuksuz işler yaptı. Sorun buradan başladı esasında…

2) Yüzde 25 kira artışına uyuldu mu, sıkıntılar çözüldü mü?

Bu düzenleme emredici nitelikte olduğundan mal sahibi tarafı için bağlayıcı oldu. Lakin bu kere konut sahipleri, kelamda satış, aile bireyleri gereksinimi, kontrata terslik üzere mazeretlerle kiracıyı rahatsız ederek, yüzde 25’ten ve hatta enflasyondan bile daha fazla kira almaya çalıştı. Ya da 5 yıldan evvel tahliye etmek için kaideleri zorlamaya başladı ve bunda başarılı olanların oranı hiç de az olmadı. Bununla birlikte tekrar de kiracılar yenilenen kontratlarla ilgili bu yüzde 25 tavan sınırlamasının doğurduğu itimat ortamında ya yalnızca yüzde 25 oranında artırım yaptı ya da konut sahibinin rayice nazaran taleplerine ya da yeni kiralamanın el yakan fiyatlarına maruz kalmadan biraz daha istikrarlı, ortada bir artışa konut sahiplerini ikna edebildi.

Ev sahibi ile kiracı ortasında ‘baltalı’ artırım kavgasıEv sahibi ile kiracı ortasında ‘baltalı’ artırım kavgası

3) Yeni kiralamalarda yüzde 25 yahut öteki bir tavan var mı, olabilir mi?

Yeni kiralamalar için yüzde 25 yahut öbür bir tavan hududu getirilmedi. Bu türlü olunca kimi mal sahiplerinde kiracıyı çıkarıp kontratı 2-3 misli sayıdan yenileme iştahı daha da kabardı. Tabi bunda, daha yüksek yıllık kira üzerinden daha fazla emlak kurulu almak isteyen, piyasayı domine eden (elbette istisnaları var) emlakçıların rolü de küçümsenemez!

4) Kiraya tavan uygulaması getirilebilir mi?

Kira mukavelesi Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş tarafların özgür iradeleri ile kurulan bir mukavele çeşididir. Kanunda yer alan TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına nazaran artış kuralı ile hem tarafların kontrat özgürlükleri hem de hukuk güvenliği unsuru korunmak istenmiştir. Temelinde ekonomik bilgileri baz alan Kanun’daki kriterin altında ya da üstünde bir tavan koymak özgür piyasaya müdahale sayılabileceği üzere dengeyi de bir taraf aleyhine bozabilecek niteliktedir.

Nitekim yine enflasyonist bir iktisada dönülmesi uzun vadeli düzenlemelerin toplumun gereksinimini karşılamakta gecikmeler yaşanmasına neden olmuştur. Ülke iktisadının kiracılar üzerindeki tesirleri azaltılmaya çalışılırken mülk sahipleri ve kira bedeline bağlı olarak yapılan öbür faaliyetlerin iktisada tesirleri göz gerisi edilmemelidir.

Düzenleme ile eski kiracılar müdafaa altına alınırken bir mülkü birinci kere kiralayacak bireyler için rastgele bir düzenleme yapılmamıştır. Bu da uygulamada, mülk sahiplerinin, mevcut kiracıları ile ortalarındaki kira mukavelesini sonlandırarak yeni kiracı arayışına itmektedir. Enflasyonun önlenmesi hedefine ulaşmak için başvurulan kiraların sonlandırılması aracı, birtakım olumsuz yan tesirleri de beraberinde getirmiştir.

Bu tavan sınırlaması ekonomik prensipler açısından eleştirilse de Yasa temelinde yapıldığından mesken sahiplerinin kaideleri olgunlaştığında Anayasa’ya karşıtlık argümanıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak düzenlemenin iptalini dava etmesi dışında, bu kanun değişikliği ya da sonuçlarıyla ilgili başvurabilecekleri bir dava yolu yoktur. Zira düzenleme kanun koyucu iradesine dayanmaktadır ve barınma temel muhtaçlığının toplumsal sonuçlarının düzenlenmesi gayesine matuftur.

5) Temmuz 2023’te yüzde 25 tavan müddeti doluyor, sonra ne olacak?

2023 Temmuz ayında yeni bir düzenleme yapılmazsa devam eden kontratlardaki konut kiraları ‘TÜFE’nin on iki aylık ortalamalara nazaran değişim oranına nazaran hesaplanacak. Lakin kira bedellerindeki fahiş artışlar hala devam ettiğinden bunun önüne geçmek için yeni bir tavan hududu konulması da beklenen ihtimaldir. Öncelikle bu türlü bir tavan konulacaksa da tüm yük maliklere tahmil edilmemeli, ekonomik dataları göz gerisi etmeyen hem kiracı hem mülk sahibi için istikrarlı ve hakkaniyetli bir ölçü belirlenmelidir. Örneğin sabit bir oran yerine ekonomik datalar -+ bir rakam/oran belirlenmesi düşünülebilir.

Böylece hem kiralar daha makul belirlenecek hem de istikrar periyoduna nazaran çıkarılan Kanundaki 5 yılda bir tekrar değerleme yapabilme koşulunun sorun artırıcı tesiri azaltılmış olacaktır. Çünkü kanunla getirilen yüzde 25 ve gibisi bir hudut ekonomik bilgilerden uzak kaldığında rasyonalitesi sorgulanmakta ve birçok müzakerede uygulanmamaktadır.

Devam eden kontratlarda olduğu üzere yeni kontratlar için de rayiç ve tavan belirlenmesi gerektiği, öteki türlü devam eden kontratlarda da sorunun devam edeceği ve hakkaniyetsiz durumlara yol açabileceği aşikardır.

Haber

SPK, Kuzugrup ve Vera Grup’un GYO’ya dönüşme taleplerini olumlu karşıladı


SPK bülteninde yer alan açıklamada, Kuzugrup Gayrimenkul Geliştirme AŞ’nin, “Kuzugrup Gayrimenkul Yatırım İştiraki AŞ” unvanlı bir gayrimenkul yatırım iştirakine dönüşümüne ait temel kontrat değişikliklerine müsaade verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verildiği belirtildi.

SPK bülteninde ayrıyeten Vera Küme Mühendislik AŞ’nin “Vera Gayrimenkul Yatırım İştiraki AŞ” unvanlı bir gayrimenkul yatırım iştirakine dönüşümüne ait temel kontrat değişikliklerine müsaade verilmesi talebinin de olumlu karşılanmasına karar verildiği duyuruldu.

Haber

İstanbul’da aidat fiyatları uçuşa geçti: Mesken sahibi ve kiracılara ikaz


Türkiye genelinde artan konut fiyatları milyonlarca kişinin ortak sorunu. Kiralık konut fiyalarındaki artışın yanı sıra aidatlar da ailelerin bütçesini sarsıyor. Geçmiş yıllarda senede bir kere artan aidatlara, artık orta artırım yapılıyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya nazaran aidatlar son 1 yılda İstanbul’da yüzde 40 ile yüzde 154 ortasında arttı. Ortalama artışın yüzde 77 olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Koordinatörü Serkan Bal “2022 ile 2023 kıyaslamasına nazaran yaklaşık 9 ilçenin artış oranı yüzde 100’ün üzerinde” dedi.

Hürriyet gazetesinin haberine nazaran; 100 metrekare bir daire için ödenen ortalama aylık aidatları incelediklerini belirten Serkan Bal, şunları söyledi:

  • En yüksek sayı 2 bin 600 lira ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 2 bin lira ile Şişli, 1.800 lira ile Kadıköy, 1.750 lira ile Sarıyer ve Ataşehir takip ediyor. Kelam konusu sayının en düşük olduğu ilçeler ise Silivri ve Çatalca. Yapılan araştırmalara nazaran İstanbul’da 100 metrekare alana sahip daire başına ortalama aidat fiyatı asgarî 500 liraya ulaştı.

  • İlçe bazlı baktığımızda bir yıllık vakit dilimi içerisinde en yüksek artış oranı sırası ile Üsküdar, Beykoz, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde gözüküyor. Bunun nedeni ise Üsküdar, Beykoz ilçelerinde villa kullanımına uygun çok sayıda site bulunması, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde de donanımlı sitelerin fazla olması. Bu sitelerdeki ortak alan maliyetlerinin süratli artış göstermesi oranlara yansıyor.

Lüks konut projelerinde sayıların ortalamanın çok üzerinde olduğunu belirten Serkan Bal, şu bilgileri paylaştı:

“- Beşiktaş’ta bilinirliği yüksek markalı projelerde ortalama 100 metrekare dairelerin aidatları 12 bin lira. Kullanım alanlarının 200 metrekarelere ulaşması durumunda ortalama aidat sayılarının 15 bin lira civarında olduğunu, 250 metrekare ve üzerinde konutların 17 bin lira ve üzeri aidat sayılarına ulaştığını söyleyebiliriz.

  • Şişli’de bilinirliği yüksek markalı projelerde 100 metrekare dairelerin aidatlarının 9-10 bin lira bandında. Sarıyer, Üsküdar, Beykoz üzere lüks villa sitelerinde ortalama aidat sayıları 8 bin ile 12 bin lira aralığında değişiyor. Kadıköy Bağdat Caddesi’ne yakın rezidans projelerinde aidat sayılarının ortalama 5-6 bin lira aralığında olduğunu görüyoruz.

Ev kiralayacaklara uyarı

  • Konut alırken ya da kiralarken satış ve kira bedelinden sonra kesinlikle aidatı da sorun. Beklentinizin çok üzerinde bir aidat, alım ya da kiralama kararınızı etkileyebilir. İdare planlarını okuyarak aidatların nasıl toplanacağını öğrenebilirsiniz. Şimdi yeni başlayan bir projeden konut alıyorsanız bu sefer ortak alanlara, peyzaja, kaç giriş kapısı olduğuna dikkat etmenizde yarar var. Zira bu alanların fazla olması aidatların yüksek olacağı manasına gelir.

  • Mesken sahibiyseniz yapılan idare toplantılarına, genel suralara kesinlikle katılın. Böylelikle masraf kalemlerini sorgulayabilirsiniz.

İtiraz edebilirsiniz

  • Toplantıda alınan kararlara itiraz edebilirsiniz. Şayet bir usulsüzlük varsa, genel şuraya katılmayanlar toplantı tarihinden sonra 6 ay, katılanlar 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açabilir. Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor, lakin artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, bu kere inanılmaz genel heyet talebinde bulunmalısınız. 1/3 malik bir ortaya gelip, tasarruf önlemlerini masaya yatırabilir.

  • Kiracıysanız her sarfiyattan sorumlu olmadığınızı bilmeniz kıymetli. Apartman ya da sitelerde sarfiyatlar işletme bütçesi ve yatırım bütçesi olarak ikiye ayrılıyor. Sitede çalışanın maaşı, ortak alan faturalar üzere kullanımdan kaynaklı işletme kalemlerinden Kiracı sorumlu. Lakin demirbaş kalacak kalemler kiracıdan değil, konut Sahibinden istenmek zorunda. Mesela asansör büsbütün değişecekse, binaya yalıtım yapılacaksa bunu mülk sahibi karşılar. Apartman görevlisinin maaşı kiracının sorumluluğunda olsa da tazminatını mülk sahibi öder.”

Haber

Demirören AVM el değiştirdi: Münasebet ödenmemiş borçlar


İstanbul’un en kalabalık noktalarından Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Demirören AVM, Emirates NBD iştirakı Denizbank A.Ş.’ye devredildi.

Bloomberg HT’nin aktardığı habere göre; Emirates NBD iştirakı Denizbank A.Ş., Demirören Holding’in borçları karşılığında 19 bin metrekarelik İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Demirören AVM’yi devraldı.

Ziraat devralmıştı

Demirören 2021’de yarısından fazlası Ziraat Bankası ile olmak üzere yaklaşık 1,5 milyar dolarlık kredinin yine yapılandırması için görüşmelere başlamıştı. Ziraat ve gayrimenkul iştirakı da Demirören’e ilişkin arsa ve binayı devralmıştı.

Haber

Aşin Araba Genel Müdürü: Otomotivde Etik ve Ahlaki Kıymetler gözden geçirilmeli


Geçtiğimiz ay yaşanan yıkıcı zelzele felaketinin akabinde gözler gayrimenkul dalına odaklanırken, Aşin Araba Genel Müdürü Okan Fazilet, birçok suistimalin yıllardır otomotiv dalında de yaşandığına dikkat çekti.

“Otomotiv kesiminde tüketicinin itimadını kurallara uymayan, etik ve ahlaki bedelleri yıllardır hiçe sayan işletmeler ve şahıslar sarstı.” halinde konuşan Fazilet, “Sadece inşaat, gayrimenkul alanında değil; otomotiv, perakendecilik ve daha pek çok kesimde etik ve ahlaki kıymetlerimizi gözden geçirmeli, öz tenkitte bulunmalıyız.

İkinci el araç satarken kusuru gizleyenden, sıfır araç stoklayana, serviste uydurma yedek modül kullanana kadar her gün yüzlerce sorun, kusurla yüzleşen bölümümüz, fakat yanlışlarından ders alarak tüketiciye inanç telkin edebilir. Her kesim birbiriyle bağlı bir zincirin halkalarıdır.” açıklamasını yaptı.

Kahramanmaraş’ta yaşanan sarsıntı felaketi sonrasında kontrolsüz yapılar ve yönetmeliklere uymayan müteahhitler tek tek ortaya çıkarken, emsal biçimde kuralların ve bedellerin otomotiv kesiminde de hiçe sayıldığına dair açıklamalar Aşin Otomobil’den geldi.

Tüm dalların birbiriyle ilintili olduğuna dikkat çeken şirketin Genel Müdürü Okan Fazilet, iş hayatında etkin rol oynayan herkesin etik ve ahlaki pahalar noktasında özeleştiride bulunması davetinde bulundu.

“Etik ve ahlaki kıymetlerimizi gözden geçirmeliyiz”

Ülkemizde toplumun çabucak her kesimde önemli mağduriyetler yaşadığını lisana getiren Fazilet, “Elim zelzele felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, geride kalanlarımıza sabırlar diliyoruz.

Felaketin akabinde yalnızca inşaat, gayrimenkul alanında değil, otomotiv dalında de çıkarmamız gereken dersler var. Bugün sıfır kilometre bir araç bulmak mümkün olmuyorsa, aldığımız ikinci el araç ağır hasar geçmişli çıkıyorsa, bakımını yaptırdığımız aracımızda uydurma yahut kalitesiz yedek kesim kullanıldığı görülüyorsa, bu tüm kesimin problemidir.

Hatalarımızdan ders almazsak, otomotivde gelişme sağlamak mümkün olmayacak. Şapkamızı önümüze koyup, etik, ahlaki kıymetlerimizi gözden geçirmeliyiz.” dedi.

Haber

Bakan Kurum: Zelzele bölgelerinde 563 bin 586 konut inşa edilecek


Bakan Kurum, toplumsal medya hesabından, Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı 7 köyde 310 adet kalıcı köy meskenlerinin inşasına başlandığını içeren bir görüntü yayımladı.

Kurum’un, “Deprem bölgesinde yalnızca bina inşa etmeyeceğiz, o kentin ruhunu da yansıtacak ömür alanları kuracağız. Tarihi, kültürü, sanatı ve doğasıyla bu coğrafyayı tekrar ayağa kaldıracağız. 143 bin köy konutumuzu de bu anlayışla inşa edeceğiz” sözünü kullandığı paylaşımında, şu bilgilere yer verildi:

“Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle yürütülen çalışmalar kapsamında Nurdağı’nda 935 adet ve İslahiye’de 1909 adet kalıcı konutun kurulacağı alanlarda taban etüt çalışmasını yaparak ihale süreçlerini tamamladı. Tekrar Nurdağı ve İslahiye’de kurulan süreksiz barınma alanları olan yığma yapılar ve prefabrik konutlarda günlük hayatta muhtaçlık duyulan toplumsal donatıların büyük bir kısmı kuruldu ve bir kısmı tamamlanma evresine geldi.”

“Kalıcı köy meskeni inşaatlarına başlayacağız”

Öte yandan, öbür vilayetlerde de önümüzdeki günlerde tüm ihalelerin tamamlanarak kalıcı köy meskeni inşaatlarına başlanacağı duyuruldu.

Köy konutlarının inşasıyla ilgili yer etüt çalışmaları sonucunda uygun görülen alanlarda imal faaliyetlerine geçildiğini belirten Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Proje Daire Lideri Metin Sağır, şunları kaydetti:

“Köy meskeni tiplerimizin tamamı 3+1 122 metrekare ile 127 metrekare ortasında olacak, lakin bölgesel farklı gereksinimlere nazaran de köylerimizde farklı yapı tiplerimizi kullanabileceğiz. 100 konutu geçen köylerimizde birer adet köy konağı, bir adet ibadethane de tarafımızca yapılarak hizmete sunulacaktır. Ahırı ziyan gören ve ahırı yıkılan vatandaşlarımıza da 80 metrekarelik ahırımızı inşa ederek teslim edeceğiz. Başka vilayetlerimizde de sırasıyla önümüzdeki günlerde tüm ihalelerimiz tamamlanacak ve imal çalışmalarına en süratli formda başlanacak.”

“Deprem bölgelerinde 563 bin 586 konut inşa edilecek”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, bu bilgilere ek olarak, şunları paylaştı:

“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlık tarafından zelzele bölgelerinde 420 bin 325 konut ve 143 bin 261 köy konutuyla birlikte 563 bin 586 konut inşa edilecektir. Asrın felaketinden etkilenen bölgelerimizdeki orta hasarlı konutlarla birlikte üretilecek konut sayısı toplamda 653 bin 178 olarak planlanmaktadır. Yapılacak konutlar, taban etüdü ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılarak, yöresel ve klâsik mimariye uygun, bilimsel çalışmalar öncülüğünde inşa edilecektir.”

Haber

Zelzele ve EYT göçü: İstanbul’dan kaçanların birinci adresi oldu!


Kahramanmaraş merkezli sarsıntı felaketinin akabinde bir kere daha gündeme gelen muhtemel İstanbul zelzelesi kentten göç yaşanmasına neden oldu. Daha evvel koronavirüs pandemisi sırasında izole bir ömür arayışında olan vatandaşların tercih ettiği Trakya’ya artık de ‘deprem’ göçü yaşanıyor. Bilhassa Kırklareli, Edirne ve Çanakkale’de şimdi birkaç ay evvel satılan yerler şu anda iki katı fiyata bile alınamıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun şubat ayı konut satış datalarına nazaran İstanbul genelinde konut satışı yüzde 14 azaldı. Sarsıntı kaygısıyla kentten artan taşınmalar; İstanbul sonundan, riski daha az görülen Trakya geneline gerçek ilerliyor.

Sektör temsilcileri bu göçü bekliyordu

Milliyet gazetesinde yer alan habere nazaran; Trakya’daki mevcut talebi ve fiyat artışını ‘çarpı iki hızlandı’ halinde tanımlayan Kırklareli Bölge Gayrimenkul Uzmanı Erol Temeltaş, bilhassa süratli tren imkanı ile 5-6 yıllık süreçte beklenen potansiyelin 1 yıldan evvel bölgede olacağını öngördüklerini söyledi. Temeltaş, “Hızlı tren ile pek çok insan için İstanbul’un iş merkezi olarak kalmasını, ömrün buraya kaymasını bekliyorduk. Bu beklenti aşikâr ki çok kısa müddette hayata geçmiş olacak” dedi.

Çanakkale Bölge Gayrimenkul Uzmanı Filiz Fazilet ise hem arsa edinme, hem de toprağını satmak isteyenlerin sayısında önemli artışlar olduğunu lisana getirdi. Fazilet, “Ayrıca büyük metrekareli yerleri üç beş kişi birlikte alanlar da var. Kıyı şeridi fiyatı daha yüksek, köylerde de metrekare fiyatlarında büyük artışı var. Bu alanlarda dönüm fiyatı 100 bin lirayı geçti” diye konuştu.

3-4 ay satılan arsa, artık 2 katı fiyata alınamıyor

Bölgedeki talebin beklentinin çok üzerinde seyrettiğini anlatan Trakya Bölge Uzmanı Abdullah Gürman, 3-4 ay evvel sattıkları toprakları şu anda 2 katı fiyata alamadıklarına vurgu yaptı. Gürman, “Küçük de olsa bir yeri olsun isteyen ve bunun üzerinde villa, küçük meskenler, prefabrik konut üzere yapılar yapmak isteyenler var. Büyük emlak paylı olarak da alınıyor. Konut satışları azalıyor lakin arazi satışları çok hareketli. Metrekaresini bin liraya sattığım yer için şu anda 3 bin lira isteniyor. 400 bin liraya satamadığımız arsayı 5 katına, yani 2 milyon liraya güç alıyoruz” dedi.

Kırklareli özelinde imarlı yerlerin büyük oranda satıldığını anlatan Gürman, lakin farklı yatırımlar için kıymetlendirilmek üzere tarla vasfında olan alanların da tercih edildiğini söyledi. Gürman, “Yatırım illa ki yapı yapmak değildir. Buralarda tarıma çok elverişli ve tarım yatırımlarının çok canlı olduğu bir piyasa var. Tarla yatırımları da çok kıymetli” diye konuştu.

Göçü EYT de destekledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ‘Konut Fiyat Endeksi’ne nazaran, ocak ayında endeks bedelinin en yüksek artışı gösterdiği alan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bölgesi oldu. Buradaki artış yıllık yüzde 175’e dayandı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin gündeme gelmesi ve hayata geçirilmesi akabinde EYT’liler de Trakya’ya yönelik yatırım ve hayat tercihlerini hayata geçirmeye başlamıştı.

Emlak uzmanları, bu kapsamda EYT’lilerin tazminatlarıyla İstanbul’da mesken alma imkanları kalmadığını, bu nedenle paralarını Trakya’da arsa alarak değerlendirdiklerini tabir ediyor. Endeksin, oluşan piyasa şartları ile gelecek aylarda bu bölge için daha da yükselmesi bekleniyor.

Haber

“Depreme direnen kentler oluşturarak endişeyi atabiliriz”


Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana Sarsıntı Aksiyon Planı Çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen Bilimin Rehberliğinde Zelzeleye Sağlam Kent Paneli’nde konuştu.

“Adanalılar benden kıymetli bir şey yok, rahat rahat konutunuza giriniz diye bir şey bekliyorlarsa; üzgünüm onu söyleyemeyeceğim.” diyen Görür, “Yakın bir vakitte 50 bin kişi öldü, Bu bir zelzele sonucu oldu. Ancak bu zelzele bilinmeyen bir zelzele değildi.

Hiç beklediğimiz bir şey değildi. Tam tersine yıllardır bu zelzelenin geleceği söyleniyordu, yazılıyordu, çiziliyordu. Dünyanın diğer bir ülkesi olsa saatler dururdu. Birileri bu hesabı verirdi. Diğer türlü hayat olağana dönmezdi. Lakin artık ben görüyorum. bu ülkede bu türlü bir şey yok, sıkıntısı olan da yok” sözlerini kullandı.

“Adana sarsıntı dirençli hale getirilebilir”

Adana havzasının, kim ne derse desin bir levha hududunda ve levha hududuna yakın olduğunu kaydeden Görür, şöyle konuştu: “İskenderun körfezinin doğusu levha sonudur. Arap Levhası, Afrika Levhası, Anadolu Levhası’nın sonudur. Bütün sarsıntılar, Dünyanın en büyük zelzeleleri levha sonlarında meydana gelir.

Bu gelecektir, 13 milyon sene evvel de bu zelzeleler meydana geldi. Daha milyonlarca sene de devam edecektir. Onun için Adana’yı ne yaparsak yapıp o sondan ayırıp aman hiçbir şey yok, sarsıntı rastgele bir şey yapmaz diyemeyiz, dememek de lazım. Lakin bir şey söylenebilir.

Adana zelzele dirençli hale getirilebilir. Sarsıntıları durduramayacağımıza nazaran, sarsıntıya direnen kentler oluşturmak suretiyle zelzele korkusunu atabiliriz. Tıpkı Japonlar üzere, tıpkı Çinliler üzere, tıpkı Amerikalılar üzere, bu mümkün, bunu yapabilecek her şeyimiz var. Adanalılar Türkiye’ye örnek olarak başlatacak bir umut olmalı. İstanbul başta o umut ışığını yakmalıyız.

Depremler bizim yazgımız değildir. Sarsıntı dirençli kentler oluşturmak o denli sıkıntı değil. Kent dediğimiz vakit 6 bileşene ayırıyorum. Biri idare sistemi, halk, yapı stoku, etraf ve ekosistem, iktisat. Bir kenti sarsıntı dirençli yapmak istiyorsanız, bu 6 bileşeni zelzele dirençli hale getireceksin. Bunu sarsıntı dirençli hale getirmek için prosedür de yol da belirli.”

“Sağlam bir seyahat başlatmalıyız”

Görür, zelzelelerin kent ekonomilerini de olumsuz etkilediğini kaydederek, “Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep’te iktisadın çarkları durdu. Bu yıllar içerisinde müşteri kaybedersiniz, üretim kaybedersiniz, deponuzu kaybedersiniz, milletlerarası rekabeti kaybedersiniz, orada çalışacak beşerler olmaz.

Çünkü iktisat büyük bir hasar görür, iktisadın çarkları durunca takım ve ekipman kaybedersiniz. Sarsıntı gelmeden evvel ekonomiyi de sarsıntı dirençli yapacak çalışmaları yapmak lazım.

Gerçek beka sorunu budur. Bunu yaparsak umut ışığı yakarı” diye konuştu. Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, Adanalılar’ın konutlarına girmediklerini duyduğunu söyledi. Pampal, “Evlerinde hasar yoksa korkmasınlar, hasarlı yapılara da girmesinler” dedi.

Pampal, eski Adana’nın alüvyonlu topraklar üzerine kurulduğunu ve muhtemel bir zelzelede ivme kıymetinin 4 kata kadar çıkabildiğini anımsattı. Kentin büyük kısmının kuzeyde yeri sağlam yerlere kurulduğunu aktaran Pampal, “Deprem üretme potansiyeli azamî 6,5 zelzeleler olabilir. Bugün yarın olabilecek de değil” tabirlerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu da sarsıntıya dirençli kentler yaratmak için, vazgeçmemek üzere ve bilimin ışığında büyük bir seferberlik başlattıklarını ortak aklı İstanbul’a, Adana’ya ve öbür kentlere rehber etmek için çalıştıklarını söyledi. İmamoğlu, “13 milyon insanın bulunduğu bir coğrafyada büyük acılar yaşadık ve yaşıyoruz. 40 gündür ayaktayız. Bir dahaki sarsıntının bu derece yıkım ve acı yaşatmaması için sorunun temelini tespit edip, sağlam bir seyahate başlamalıyız” dedi.

“Bina güçlendirme için yol haritası çıkaracağız”

Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar, Türkiye’nin bir sarsıntı ülkesi olduğu gerçeğinin bir an bile akıllardan çıkarılmamasını, bu yüzden sarsıntıya dirençli kentler oluşturmak gerektiğini belirtti.

Karalar, Adana’da şu ana kadar yapılan incelemelerde 950 kadar ağır hasarlı, 2000’e yakın da orta hasarlı bina tespit edildiğini bildirdi. Orta hasarlı binaların nasıl güçlendirileceğine dair yol haritası çıkarılacağına dikkat çeken Karalar, zelzelede Adana’nın lojistik kent haline geldiğini ve havalimanına 500 civarında uçak indiğini Adana Havalimanının kapatılmaması davetini yineledi.

Müstakil konuta ilgi yüzde 1,541 arttı

Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan data tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda şubat ayı emlak bilgilerini yayımladı. 6-28 Şubat’ta konut arama hacimleri değerlendirildiğinde Kayseri yüzde 512’lik artış ile dikkati çekerken, onu Diyarbakır yüzde 475, Mersin ise yüzde 447 artış ile takip etti.

Bu üç ili sırasıyla Antalya, Adana, Ankara ve Eskişehir takip etti. Emlakjet’in nizamlı olarak gerçekleştirdiği mesken tiplerine nazaran konut aramaları bilgilerinde ise müstakil konut aramalarındaki keskin yükseliş dikkati çekti. Sarsıntı felaketi sonrasında müstakil konut aramalarında yüzde 1.541’lik artış gözlemlenirken, toplam konut aramalarında kiralık/satılık ayırımında da kıymetli değişiklikler yaşandı.